12/11/2019

Calafell tindrà també un centre per a animals exòtics i d’espècies protegides

Estarà al Port i s’autofinançarà amb els serveis que prestarà

L’Ajuntament de Calafell està enllestint els projectes del centre d’acollida de gossos i del centre per a gats, per tal d’incloure’ls en el pressupost municipal de 2020. Però per continuar desenvolupant la marca PetFriendly (municipi amic dels animals) ha aconseguit un acord a diverses bandesper tenir un centre que aculli animals exòtics i d’espècies protegides.

Aquest centre s’instal·larà en un espai del Port de Segur. Serà gestionat per l’oenagé animalista GRENP, que té àmplia experiència en aquest tipus d’equipaments a altres municipis. El centre s’autofinançarà amb subvencions i aportacions i pel pagament del servei d’acollida quan el reclama una administració.

Per entendre el tipus de situacions que podrà atendre el centre, l’alcalde, Ramon Ferré, posa aquest exemple: “De vegades, la policia o els bombers es troben reptils o aus exòtiques quan entren a alguna casa. Aquests animals han de ser traslladats a un lloc amb les degudes condicions i amb unes especifitats diferents de les que necessiten gossos o gats”. Afegeix: “La Generalitat ja compta amb algun centre d’aquestes característiques però també tira de serveis com el que hi haurà al nostre municipi”.

La ciutadania també podrà portar-hi animals d’aquests tipus o avisar perquè els vagin a recollir. Una de les funcions del centre serà recollir especímens d’espècies invasores, que han de ser retirats dels espais públics o de les zones naturals quan són detectats. També allotjarà exemplars d’espècies protegides i en risc d’extinció que hagin de ser salvaguardats, ja que GRENP treballa molt en particular en aquest terreny, sobretot en el cas dels amfibis.

L’acollida en aquest centre podrà ser temporal, fins que l’animal pugui ser reintroduït en el medi, o tenir un caràcter permanent, en el cas d’espècies invasores o d’espècies en perill. El centre tindrà un terrari per a tortugues, una zona per a les aus, una per a amfibis i una per a rèptils, amb una sala separada per a serps que siguin verinoses.

El centre tindrà un programa de visites educatives perquè tothom pugui conèixer espècies animals diferents de les autòctones. També fomentarà, amb diverses activitats, la tinença responsable de mascotes, sobretot les d’èspècies exòtiques.