14/11/2023

Calafell torna a participar, un any més, en la Ruta del Xató

Comença una nova temporada del principal producte de turisme gastronòmic del Penedès

Calafell torna a participar, un any més, en la Ruta del Xató, el principal producte de turisme gastronòmic del Penedès. Fins a principis de la primavera, cinc restaurants calafellencs estaran adherits oficialment en la ruta: A Can Pilis, Càtering Eusebio, L’Estany, La Mar de Fons i Vell Papiol.

“Aquests són els participants oficials. Però després hi ha desenes d’establiments que tenen incorporat el xató a les seves cartes i menús i ho hem de dir perquè també és important”, diu la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Lluïsa Lastra.

De la seva banda, la xatonada popular de Calafell se celebrarà el diumenge 24 de març.  Serà la 23a edició d’aquesta festa gastronòmica, en la qual es preveu servir-ne unes 750 racions.

En aquesta nova edició de la Ruta del Xató, l’ambaixador en serà l’enòleg Enric Roca. Aquest “càrrec” recau en restauradors i gastrònoms importants del país, que ajuden durant l’any d’exercici a divulgar els valors nutritius i culturals de la tradicional amanida penedesenca. Roca, nascut a Sant Sadurní d’Anoia, treballa des de fa 30 anys en el projecte del Celler Avgvstvs Forvm, una reconeguda empresa vinícola del Penedès, famosa tant pels seis vins com pels seus vinagres.

Una experiència més que gastronòmica

Lluïsa Lastra recorda que “el xató és una experiència gastronòmica, però permet també gaudir experiències paisatgístiques, culturals, festives...”. La regdora afegeix que “tot plegat significa molt més que el plat, perquè a partir del xató donem visibilitat a tots els atractius del nostre municipi: del patrimoni històric a les platges, passant per les activitats familiars”.