05/03/2022

Es recomana ajudar Ucraïna preferentment amb donacions econòmiques

Tot i aixì, les donacions de material seran recollides i es miraran de fer arribar a aquell país

Com podem ajudar Ucraïna davant la crisi humanitària provocada per la guerra? I d’una forma que sigui eficaç i efectiva? Totes les autoritats i oenagés recomanen que, preferentment, es facin donacions econòmiques, ja que no es pot garantir que el material que s’està recollint pugui arribar als seus destinataris.

En canvi, les donacions econòmiques poden arribar ràpida i eficaçment i ser usades per les entitats sobre el terreny, d’acord amb les necessitats reals i fent compres de material, in situ si cal i és possible.

La mateixa ambaixada d’Ucraïna a Espanya ha indicat que es troba desbordada i que no té mitjans per enviar el material. Tampoc pot garantir que el material que pugui enviar-se arribi a la població ucraïnesa per les dificultats i lentitud del transport terrestre. Un risc afegit és la difícil situació a les fronteres d’Ucraïna, on estan actuant màfies que s’aprofiten de la situació.

Per això, el Fons Català de Cooperació, recorda, en un comunicat, que en aquestes situacions d'emergència no totes les accions són útils i resolutives. Afegeixen que la millor manera d'assegurar-se que els fons arriben a destí convertits en ajuda real és vehicular-los a través d'organitzacions que treballen sobre el terreny.

El Fons Català de Cooperació, que és una agència de cooperació impulsada pel món municipal de Catalunya, té oberts dos comptes corrents que poden rebre donacions tan públiques com privades.

La Generalitat també informa de les oenagés catalanes que estan treballant in situ, que són una dotzena. En aquest llistat s’hi inclouen les opcions per a ajudar.

D’altra banda, a Calafell, com a altres municipis, han sorgit iniciatives socials i populars per recollir material alimentari, sanitari, roba d’abric. La nostra voluntat és respectar aquestes iniciatives, però reiterar a la vegada que cal prioritzar les donacions econòmiques. El material que es reculli es lliurarà a Càritas Tarragona, que ho enviarà a Ucraïna.

Als centres escolars de municipi, en horari escolar, poden portar-se bolques i medicaments bàsics. A Cal Bolavà (avinguda de la Generalitat 1) s’hi poden dur mantes, menjar enllaunat i roba d’abric: l’horari és de 8 del matí a les 8 del vespre, de dilluns a divendres.