12/05/2022

La Universitat Autònoma de Barcelona renova, amb la màxima nota, el segell de transparència a l’Ajuntament de Calafell

Tornem a treure un 10, en complir tots els requisits exigits per aquest distintiu

La Universitat Autònoma de Barcelona ha concedit novament a l’Ajuntament de Calafell el segell Infoparticipa, que reconeix la transparència de les institucions públiques. És el setè cop que Calafell rep aquest guardó, i el tercer que assoleix la nota màxima, en aconseguir un compliment del 100% dels requisits establerts.

El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB analitza més de 50 indicadors de transparència relatius a la informació que ofereixen les webs de les institucions públiques sotmeses a escrutini. Es valora especialment no el simple fet que tal informació estigui publicada, sinó que sigui clara i fàcil de trobar.

Un dels barems introduïts al llarg de les diferents és com reben i gestionen els ajuntaments les queixes i reclamacions de la ciutadania i quins instruments de consulta i participació hi ha sobre temes actuals d’interès local. També si es publiquen els resultats de tot plegat.

Un altre criteri que es té en compte és si l’Ajuntament publica notícies sobre les actuacions del dia a dia i dels membres del govern relacionades amb la gestió; sobre les actuacions de l’oposició i dels grups polítics relacionades amb el control de la gestió del govern; i si es publica informació periodística sobre el desenvolupament del ple.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, explica que “assolir el segell Infoparticipa és més difícil cada edició, perquè l’avaluació es va fent més exigent d’any en any. Però estem contents d’assolir la màxima nota, perquè no oblidem que quan van entrar a governar el 2015, Calafell suspenia en transparència”.

Ferré afegeix: “En les últimes avaluacions s’ha fet una especial insistència que determinades qüestions que fins fa uns anys no teníem del tot resoltes. Vam posar fil a l’agulla i les millores introduïdes han estat bones per a l’Ajuntament i la ciutadania, ja que el segell no és un fi per ell mateix sinó el reflex de la tasca feta i del seu resultat”.

L’alcalde diu també que “darrere d’aquest segell hi ha molta feina, i de diversos anys. El diploma només és el final del treball fet”. Una feina, segons ell, de “l’equip tècnic de l’àrea de Participació Ciutadana i dels professionals de la comunicació que treballen dia a dia perquè la informació arribi a la ciutadania, de forma planera i entenedora”.