11/11/2022

L’Ajuntament sanciona amb 21.875,25 euros un cas de múltiples faltes greus sobre gossos perillosos

Multa històrica en unes diligències obertes per un atac mortal a un altre gos i ferides a una persona

L’Ajuntament de Calafell ha imposat a una ciutadana un seguit de sancions, que sumen 21.875,87 euros, per un cas de múltiples faltes greus i molt greus en la tinença de gossos considerats perillosos. És la  multa més important imposada mai per un incompliment de les ordenances municipals i ha estat aprovada pel ple municipal d’aquest 10 de novembre, ja que és l’òrgan que té la competència sancionadora en cas de falta greu o molt greu.

Els fets es remunten al passat 2 de febrer, quan dos gossos considerats perillosos, que anaven deslligats i sense morrió, van atacar un altre gos i li van causar la mort. A més, van causar ferides a les mans i els braços de la propietària de l’animal mort. Va passar a una vinya a tocar de la rambla Mossèn Jaume Tobella, al nucli del Poble.

La Policia local va instruir diligències penals i va aixecar dues actes administratives per aquests fets. La mort del gos i les ferides a la seva propietària, en ser presumptes delictes de maltracte animal i de lesions, van esdevenir una causa penal que se segueix als jutjats del Vendrell. Les infraccions administratives s’han continuat instruint a l’Ajuntament en un expedient que s’ha culminat ara.

Els dos gossos atacants van ser comissats en aquell moment a la seva propietària, que figurava com a tal mitjançant el xip, que era l’única norma que els animals complien. Un va ser donat en adopció a una família que el va acollir, i l’altre, va anar a una protectora.

L’alcalde, Ramon Ferré, explica: “Aquí no es culpabilitza en cap cas els animals, sinó els humans que per la seva irresponsabilitat van permetre o faclitar que passés el que va passar”.

Ferré afegeix: “Aquesta sanció és tant en defensa dels animals com en contra de totes les accions incíviques que vulneren les ordenances municipals”. “Els responsables d’aquests fets són qui s’ho salta tot a la torera i, al final, provoquen unes conseqüències molt indesitjables per al sentir major de la col·lectivitat”, diu també.

Les faltes, de les quals es considera responsable la titular dels dos gossos perillosos, són les següents:

  • Portar els gossos deslligats en un espai públic (falta greu).
  • Portar els gossos sense morrió en l’espai públic (falta greu).
  • Portar els gossos sense certificat del cens municipal (falta greu).
  • Portar els gossos sense llicència municipal (falta molt greu).
  • No tenir contractada l’assegurança de responsabilitat civil de cadascun dels gossos (falta greu).
  • No tenir senyalitzat el recinte que alberga els gossos perillosos (falta lleu).