07/02/2020

L’Ajuntament intentarà aturar l’espoli de llentiscle als boscos del municipi

Grups organitzats recullen sense cap permís aquesta planta, perquè té sortida comercial

L’Ajuntament de Calafell estudia mesures per aturar l’espoli de llentiscle als boscos del municipi. Aquesta activitat produeix danys en el medi ambient, però també genera conflictes entre els “recol·lectors” i els propietaris dels terrenys, a més d’altres problemes, i les queixes del veïnat de les urbanitzacions de les zones més altes del municipi han arribat fins i tot al ple municipal.

L’Ajuntament elaborarà una normativa que regularà no tan sols la qüestió del llentiscle, sinó també qualsevol explotació forestal sense permís, ja que sense una ordenança no es poden aplicar sancions, ni confiscar el material. La clau és que hi ha espècies que no estan protegides, però la llei forestal exigeix que sempre hi hagi autorització del propietari del terreny, si es tracta d'una activitat lucrativa, com és el cas.

A més, s’estudia l’opció de tancar camins perquè no els puguin usar les furgonetes que carreguen les plantes recollides: en aquest cas, només tindrien clau els propietaris de terrenys i els serveis d’emergències.

Els veïns denuncien que, a banda el dany ecològic i els enfrontaments, es malmeten camins i es genera risc d’incendi forestal, perquè els grups que agafen llentiscle encenen focs per fer-se l’esmorzar o el dinar. La Policia local intervé si rep un avís, però no sempre és fàcil localitzar els espoliadors. És més, els recol·lectors acostumen a ser persones en situació molt precària i el que caldria és actuar contra les furgonetes carregades de material, que sovint costa d’identificar.
 
El llentiscle és una espècie típica del bosc mediterrani. La planta té molta sortida comercial. S’utilitza principalment com a ornamentació, però també per a preparats medicinals, per a elaborar vernissos i aromes. Una de les principals destinacions és Holanda. Des de fa temps, hi ha bandes organitzades que es dediquen a espoliar-lo.

El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, explica, no obstant, que “l’autèntica dificultat per aturar aquesta pràctica és que la Generalitat permet que al Mercat de la Flor hi entri material sense demanar-ne un certificat de procedència”.