17/05/2022

Calafell renova el compromís de tenir un municipi lliure de LGBTI+fòbia

També reivindica la diversitat de models familiars en l’actualitat

Calafell referma el seu compromís de tenir un municipi lliure i segur, coincidint amb la commemoració, aquest 17 de maig, del dia internacional  contra la LGBTI+fòbia. L’Ajuntament mostra també el seu suport a la diversitat de models de família, arran de la celebració del dia internacional de les famílies, el passat 15 de mig.

L’Ajuntament compta amb un servei d’atenció integral a les persones LGBTI+. Des d’aquest servei recorden que cal donar visibilitat a dates importants per a aquest col·lectiu. És el cas del dia de les famílies, ja que actualment hi ha moltíssims models familiars: dues mares, dos pares, monoparentals, monomarentals, o aquelles en què les persones cuidadores són membres de la família expandida o fins i tot persones externes.

La societat avança i, entre els reptes de la comunitat LGBTI+, està el reconeixement d'aquestes famílies i la no pressuposició del model de família heterosexual, ja que això fa que totes les que surten de la "norma" hagin de fer un treball d'identificació constant i puguin patir discriminació en diversos àmbits.

El servei recorda que la LGBTI+fòbia no va enrere sinó que creix. Actualment hi ha les xifres d’incidències més altes que s’han registrat des que s’elaboren informes, tant a l’Estat espanyol com a Catalunya. A més, al món hi ha encara 70 estats membres de les Nacions Unides que penalitzen els actes sexuals consensuats entre persones del mateix gènere.

El rebuig als comportaments LGBTI+fòbics el fem a Calafell amb actes molt senzills, que a la vegada expressen el compromís amb aquesta comunitat. Per exemple, la renovació de la pintura amb els colors de la bandera de l’Arc de Sant Martí a diferents elements de mobiliari urbà i de la via pública. En aquest sentit, s’han renovat els bancs ubicats al carrer Sant Pere, la plaça de Catalunya, la plaça Pau Casals, la plaça de Pau Casals i el Passeig Marítim davant del Port. També s’han pintat els ornaments al paviment al carrer Vilamar i al Passeig Marítim.

A més, as patis dels instituts Camí de Mar i La Talaia s’ha dut a terme una activitat de preguntes i respostes sobre els drets de les persones LGBTI+ i les realitats a les quals fan front al llarg de les seves vides.

Encara en l’àmbit educatiu, hi ha una xerrada per als alumnes de segon d’ESO del Camí de Mar, amb la projecció d’un documental que mostra famílies diverses més enllà del model tradicional. L'objectiu és ampliar l'imaginari dels adolescents i normalitzar altres models de famílies.

Finalment, el 2 de juny es projectarà "Identitat esborrada", una pel·lícula de denúncia sobre les “teràpies” que diuen volen “curar” l’homosexualitat. És una activitat gratuïta, que tindrà lloc al centre cívic Montse Civit de Segur de Calafell, a les 18 hores.