25/07/2022

La violència masclista creix un 35% i els casos són més complexos

Balanç del tercer any del mandat en l’àrea municipal d’igualtat

Els casos de violència masclista han crescut un 35% des de l’any 2020 cap aquí. L’increment no es refereix únicament a la violència física, sinó que inclou l’econòmica, la sexual, la psicològica, a més dels matrimonis forçats o la mutilació genital o risc de patir-ne. A més, els casos són més complexos que abans de la pandèmia i requereixen més actuacions per cas.

Ho recull el balanç del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del període juny 2021-juny 2022, que correspon al tercer any del present mandat municipal.

L’informe fa constar que han crescut les atencions psicològiques i jurídiques, especialment les psicològiques. La mitjana d’edat de les persones usuàries del SIAD es manté en uns 45 anys, però cada vegada s’atén més dones molt joves. També es consolida la tendència creixent de l’atenció telefònica i sobretot per correu electrònic: el 2021, un 75% més que el 2020.

La regidora Isabel Bou Bayona, presidenta de la comissió d’Igualtat i Drets Socials de l’Ajuntament, explica: “No podem dir que la situació torna a la ‘normalitat’, perquè la violència masclista no en té res de normal. Però sí que les xifres tornen a ser les prepandèmiques”.

La regidora afegeix: “Hem de recordar que durant el 2020 es va produir una disminució de denúncies durant la convivència forçada imposada pel confinament domiciliari. De casos n’hi havia més, però es denunciaven menys, perquè la por a l’agressor era amplificada pel fet d’haver-hi de conviure les 24 hores del dia”.

Les febleses evidenciades durant la pandèmia

Sobre la major complexitat dels casos atesos,Isabel Bou indica que “les dades mostren en la vida de les persones les debilitats del sistema de protecció social, evidenciades durant la pandèmia”.

Entre aquestes febleses, Isabel Bou inclou entre aquestes febleses les següents:

  • Dificultats de l’accés a un habitatge digne.
  • La salut precària de les dones i les famílies pel desbordament dels serveis sanitaris durant la pandèmia.
  • L’augment dels problemes de salut mental.
  • L’increment de les adiccions i abusos de substàncies.
  • L’expulsió del mercat laboral de les persones més vulnerables, com són les dones.


En clau local, i sobre aquest darrer punt, la regidora recorda el tancament de l’oci nocturn, sector en el qual molts dones tenen feina. El tancament ha propiciat situacions de mancança econòmica greu.